dijous, 29 de desembre del 2011

Pa de llavors

Benvolguts tots! Per començar haig de demanar disculpes per haver deixat abandonat, un altre cop, aquest bloc durant una bona colla de mesos. Haig de dir a favor meu que han estat 7 mesos de bòlit! Al final d'aquesta entrada revelaré el perquè de tot plegat.  

La recepta que presento avui és un pa de llavors que ens agrada molt a casa. L'he fet ja unes quantes vegades i fins i tot n'he regalat alguns! És un èxit garantit i molt fàcil de fer!


Ingredients:

225 g de farina integral
350 g de farina de força
125 g de farina de sègol
2 cullerades d'oli d'oliva
2 culleradetes de sal
20 g de llevat fresc
1 culleradeta de sucre llustre
40 g de flocs de civada
2 cullerades de llavors de rosella
2 cullerades de llavors de gira-sol
2 cullerades de llavors de sèsam
480ml d'aigua tèbia 

Preparació: 

Feu una primera massa amb el llevat esmicolat, 150ml de l'aigua total, el sucre, i 4 cullerades de la farina integral. Procureu que no hi quedin grumolls Deixeu-ho reposar uns 10 minuts. Barregeu les farines, la sal, els flocs de civada i totes les llavors en un bol gros. Feu-hi un forat al centre i aboqueu-hi l'aigua tèbia (no gaire calenta), l'oli i la massa mare que haureu preparat. Pasteu-ho durant una estona fins que obtingueu una massa homogènia (uns 10 minuts). Aboqueu la pasta en un bol gros sucat amb oli d'oliva i deixeu-l'hi reposar durant dues hores. 

En pic hagin passat aquestes dues hores, aboqueu curosament la massa a damunt d'un marbre i sense grapejar-la gaire, feu-ne un rectangle. Porteu cap al centre els dos costats llargs i pressioneu lleugerament l'eix central on s'ajunten. Plegueu les puntes cap endins. Capgireu el pa i fiqueu-lo dins d'un motlle sucat amb oli d'oliva. Deixeu-l'hi reposar durant 30 minuts. Pinteu el pa amb ou batut i tireu-hi unes quantes llavors dels tres tipus diferents per damunt. 





Coeu el pa a 200ºC durant 30-35 minuts. Quan el tragueu del forn, deixeu-lo refredar un quart d'hora i desemmotlleu-lo. Deixeu-lo acabar de refredar sobre una reixeta. Bon profit!

Doncs bé, les raons per les quals fa molts mesos que no actualitzo el bloc són perquè el mes de juny va coincidir amb la fi de curs i, per tant, una època estressant tant per als alumnes com per als professors que hem de corregir i posar notes! Durant l'estiu, al juliol no vaig fer vacances i l'agost vaig anar de viatge. I al setembre, sorpresa... vaig anar a viure a Anglaterra! Potser aquest Forner de Ponent s'hauria de canviar el nom cap a The Western Baker ;) Bé, la qüestió és que ara les classes de català les faig a 2000 quilòmetres de casa i han estat tres mesos d'adaptació i de feina. Intentaré actualitzar el bloc, potser una recepta o dues al mes però no gaire més. També intentaré fer receptes angleses i així provar de fer coses del país. Fins aviat!

4 comentaris:

  1. M'encanta el pa de llavors!!! es el millor!!! recepta apuntada!! petons

    ResponElimina
  2. Ostres, noi!Bentornat!!! O sigui que Anglaterra... Espero que no triguis en publicar tant receptes angleses com nostres( això sempre).
    El pa t´ha quedat preciós.

    Ens veiem!

    ResponElimina
  3. Ostres Roger, ja teníem ganes de veure't per aquí!! Quina gran notícia això d'Anglaterra, esperem veure receptes teves (catalanes i angleses, o una barreja de les dues, per què no? jejeje) ben sovint!
    Una abraçada i bon any!
    Sandra

    ResponElimina
  4. Hola Roger! doncs si que has anat enfeinat! i quin luxe poder fer classes a 2000 km! i viure una temporadeta, o no..., a Anglaterra! esperem receptes de per aquí!!! bon any!

    ResponElimina