Enguany m'he decidit de fer una mona de Pasqua tradicional. Fins fa pocs anys no sabia que les mones d'abans eren fetes d'una pasta de brioix guarnida amb ous durs. De fet, al País Valencià i a les Terres de l'Ebre encara es fan així. Sofia, te la dedico a tu! La massa que he fet servir és molt semblant a la del tortell de reis que hi ha al bloc però amb algunes variacions. Com que no l'he farcit amb res, he fet la massa més dolça.
Ingredients:
Per a la massa mare:
50ml de llet tèbia
7g de llevat de forner
75g de farina de força
Per a la segona massa:
300g de farina de força
7g de llevat de forner
100g de sucre
25g de llard
2 ous
50ml de llet
un pessic de sal
un pessic de coriandre mòlt
un pessic de matafaluga mòlta
2 culleradetes d'aiguanaf
Decoració:
un ou batut barrejat amb una cullerada d'aigua
sucre bolado
dos ous durs
Preparació
Primer de tot, heu de preparar la massa mare. En un bol, esmicoleu el llevat dins la llet tèbia i remeneu-ho fins que s'hagi dissolt. Aboqueu-hi la farina i amb una cullera aneu formant la massa fins que quedi fina. Deixeu-la reposar en un bol durant dues hores tapada amb un drap i allunyada de corrents d'aire.
Quan hagi passat aquest temps, barregeu dins d'un bol els ingredients secs de la segona massa (inclòs el llevat i el llard, que heu d'esmicolar-los amb la farina). Feu-hi un forat al centre i aboqueu-hi els ingredients líquids i la massa mare. Pasteu-ho tot bé i treballeu-ho en una superfície lleugerament enfarinada. Si necessitéssiu més farina, afegiu-n'hi de mica en mica. La massa ha de quedar tova i llisa. Arranqueu-ne dos bocins petits (per recobrir els ous) i amb la resta formeu un tortell ovalat. En els dos extrems. col·loque-hi els ous durs i recobriu-los amb dos tires de pasta. Ruixeu-ho d'anís amb una ampolla amb difusor o pinteu-ho amb un pinzell. Deixeu-ho tovar durant dues hores més en un lloc apartat de corrents d'aire. Per acabar, pinteu-ho amb ou batut barrejat amb una cullerada d'aigua i decoreu-ho amb sucre bolado o, si no en teniu, sucre normal.
Enforneu-ho de 12 a 15 minuts a 180ºC.
I aquesta ha estat la Mona d'enguany que hem menjat, acompanyada de bunyols, al tros del Joan. Bon profit a tothom i gràcies per la vostra companyia!
Quines mones més xules. Em quedo amb la recepta, aquest tipus de massa m'encanten.
ResponEliminaPetonets maco!
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
Hola
ResponEliminaLa Sòfia deu estar molt contenta amb aquesta Mona tan maca dedicada a ella. Petons!!
Gràcies noies! Que comenceu bé la setmana!
ResponEliminaRoger
Quina sort la Sofia !!M'agrada molt aquesta mona tradicional! i si és amb brioix ha d'estar boníssima! Quan era petita també me la regalaven d'aquestes, era costum posar tants ous com anys tenia la fillola! petó i bona setmana!
ResponEliminaMolt bé. La gràcia que tenen aquestes mones de briox és que lliguen molt bé amb cafè amb llet, licors, xocolata desfeta...mmmmhhh
ResponEliminaL'any que ve tinc pendent de fer aquesta mona tradicional, que el Xavi és de Reus i sempre la reclama! jejeje La teva té molt bona pinta! ;)
ResponEliminaPetons!
Sandra
Quina il·lusió!!!! Hahahahahaha, perdonaaaa, no sabia que ho havies actualitzat!! Una ecepta genial i molt recomanable, m'encanta el toc de modernitat que li has incorporat amb els ous de xocolate!! Gràcies!
ResponEliminaQue contesta deu estar la Sofia, amb la mina que li has dedicat!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Perdó volia dir mona!
ResponElimina