Tard o d'hora havia d'arribar així que... heus ací el primer pastís de poma de blog!
Per comptes de fer un bescuit amb poma, emprarem pasta brisa i en farem una cassoleta per ficar-hi la fruita. Aquesta recepta també és sueca i s'anomena äpplepaj.
Ingredients:
Per a la pasta brisa:
200 g de farina
200 g de mantega o margarina a temperatura ambient (amb la margarina Artua queda molt bé)
1 culleradeta de sal
aigua freda
Per al farciment:
3 o 4 pomes grosses
170 g de sucre
4 cullerades de farina
2 cullerades de canyella mòlta
4 cullerades de mantega
Preparació
Barregeu la farina, la sal i la mantega fins que la pasta sigui grumollosa.
Afegiu-hi una cullerada d'aigua freda i treballeu-ho amb una forquilla. Si veieu que en falta més, afegiu-ne una segona cullerada. Treballeu-ho a damunt d'una taula enfarinada. Quan obtingueu una massa compacta, empolseu-la amb farina i deseu-la a la nevera durant dues hores. Convé que no treballeu gaire la massa.
Mentrestant, talleu les pomes a grills. No cal que siguin talls perfectes perquè no es veuran pas. Prepareu també la barreja de sucre, farina i canyella.
Quan hagi passat les dues hores de repòs, traieu la massa de la nevera i partiu-la en dues parts iguals. Si l'heu feta amb mantega, notareu que la pasta és molt dura però no patiu, no passa res. Esteneu-ne una meitat fins que quedi prima (uns 5mm). Per folrar el motllo, us podeu ajudar del corró d'aquesta manera: enrotlleu-la al corró enfarinat per poder aixecar-la i després desenrotlleu-la a damunt del motllo. Folreu-lo bé i, un cop el tingueu a punt, punxeu-ne la base amb una forquilla perquè no hi quedi bombolles d'aire. Fixeu-vos que en aquesta ocasió he tallat la pasta arran. Us aconsello que no ho feu i que en deixeu una mica més perquè al forn s'encongeix una miqueta i no queda a la mateixa alçada. Poseu-ho al forn durant 10 minuts.
Traieu la pasta del forn. Farciu el pastís fent capes de la barreja de sucre i la poma. Heu de començar i acabar amb la mescla de sucre. Un cop el tinguem farcit del tot, repartiu la mantega per sobre del pastís.
En aquest moment ja podeu preescalfar el forn a 200ºC. Tot seguit, esteneu l'altra meitat de massa i talleu-la a tires de dos centímetres amb un tallapastes serrat o amb un ganivet. Col·loqueu les primeres tires en forma horitzontal i tireu-ne la meitat cap enrere. Aleshores, col·loqueu-hi les línies verticals de la part dreta. Han d'anar passant per damunt i per davall de les tires horitzontals. Comenceu per sota i continueu per sobre i així seguidament fins arribar a l'altre extrem. Feu el mateix amb cada tira. Feu el mateix amb el costat esquerre del pastís.
Ha de quedar així. Pinteu-lo amb ou batut i enforneu-lo de 30 a 40 minuts o fins que sigui dauradet. Vigileu que no se us cremi de dalt. Quan el tingueu cuit, traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar. Seria ideal que tinguéssiu un motllo de cassoletes desmuntable. Si no en teniu, com és el meu cas, serviu-lo directament des del motllo. Aquest pastís marida molt bé amb gelat de vainilla. Bon profit!!
I mentre faig el pastís, Norah Jones – Sunrise arrodoneix la vesprada culinària.
Neeeenn!!! Ja t'ho he dit pel Face, però em reitero: això té una pinta es-pec-ta-cular!!! A veure si en faig algun dia!! Nyamm!!
ResponEliminaXavi
Ei!!! jo també ja sóc seguidora teva!!
ResponEliminaPa de pessic, anima't un dia! Humil, suau, clàssic... volem la teva recepta també! :)
ResponEliminaHola maca, el pa de pessic és la primera recepta!!!! :p Però recordo provar-ne un fet teu que era boníssim!! I unes galetes de mantega amb vainilla que també eren boníssimes!! Records des de "casa teua"!
ResponEliminaM'apunto la recepta que té una pinta...
ResponElimina