dijous, 1 d’abril del 2010

Pa de pessic

La recepta amb què enceto aquest bloc és la del pa de pessic. Voldria fer homenatge a aquest bescuit que en tantes celebracions ha endolcit les postres a casa meua.

El pa de pessic és un tipus de bescuit que trobem arreu del país. A Mallorca en diuen coca de quarto i al País Valencià el podem trobar senzillament amb el nom de bescuit. Si bé les presentacions poden no ser les mateixes, els ingredients no varien: ous, sucre i farina.
La peculiaritat d'aquest bescuit és la seua esponjositat i lleugeresa. Això fa que sigui adient tant per menjar-se'l sense res com per emprar-lo com a base per a pastissos. Una altre tret únic d'aquest dolç és l'absència de llevats químics. L'esponjositat que s'aconsegueix muntant els ous permet que el bescuit pugi dins el forn.

La recepta que he fet és una variant de la que feia la meua padrina. La diferència és que ella muntava les clares d'ou per separat. A casa vam esbrinar que no calia separar-les dels rovells perquè muntant els ous amb el sucre, el resultat era el mateix o, fins i tot, millor.



Ingredients:

6 ous
200 g de sucre
200 g de farina (el pa de pessic queda molt més tendre si hi poseu 100 g de farina de blat + 100 g de fècula de patata)







Preparació:
Enceneu el forn perquè vagi escalfant-se. Bateu els ous sencers amb el sucre durant 10 minuts. És important que hi estigueu una bona estoneta perquè la barreja dobli el seu volum i aconsegueixi el punt de relleu. Aquest procés també s'anomena blanqueig dels ous.



Un cop ho tingueu a punt, afegiu-hi la farina i la fècula tamisades. Si no teniu tamisador ho podeu fer amb un colador. És important que les tamiseu per tal que no hi quedin grumolls. No ho heu d'afegir batent-ho sinó incorporant-ho curosament amb una cullera de fusta. S'ha de conservar l'esponjositat que s'ha aconseguit muntant els ous i el sucre. Els moviments han de ser lents i circulars de dalt a baix, no s'ha de remenar.


Per acabar, engreixeu una safata de forn o un motllo i aboqueu-hi la preparació. La temperatura del forn ha de ser de 180ºC. El temps de cocció depèn de cada forn i de la mida del pa de pessic. Aquest cop he fet servir una safata força grossa i plana. Només l'he hagut de coure 20 minuts. Com es fa a tots els altres bescuits, podeu punxar-lo per tal de saber si ja és cuit o no. Si l'agulla en surt neta, ja el podeu treure del forn. Sobretot no l'obriu mentre puja, feu-ho quan cregueu que ja pot estar. Un cop tret del forn, us aconsello que el deixeu una bona estona refredant-se (unes dues horetes, no hi ha pressa, golafres!). Si el traguéssiu calent podria trencar-se i de ben segur que s'esquerdaria molt per dalt. Quan sigui fred, empolvoreu-lo amb sucre en pols.



Crec que la propera vegada que en faci, empraré un motllo més petit perquè m'agraden més alts, així hi ha més molla! A més a més, el fet que la palangana fos tan grossa i plana m'ha dificultat la manipulació de la coca. Volia emular un d'aquells pans de pessic tan grossos i alts que venen a les fleques però Déu sap quants ous deu portar allò! Jo en vaig ficar 10 i n'hem tingut per esmorzar i berenar durant dos dies. El truc de la fècula de patata per augmentar-ne l'esponjositat ha donat molts bons resultats però ja deveu saber que no és un ingredient que sigui fàcil de trobar ara per ara. Si no en teniu, poseu-hi els 200g de farina de blat i també serà molt bo i molt esponjós. Haig de dir que tothom que el va tastar va dir que era molt bo :) I res més, bloc encetat i del pa de pessic només en queden engrunes! No ha sobrat vores!

6 comentaris:

  1. wewewe, ja era hora roger!!!!! això està de p.m.!!!!!a veure com ens vas iniciant a la cuina!!!

    ResponElimina
  2. m'encanta!
    ai pastís! el nom et va q ni pintat :p
    un petó!

    ResponElimina
  3. Aixo és postejar? Barrut! la propera vegada guarda-me'n enlloc de fer-me tantes dentetes! Esque no tens perdó.
    Anims amb el bloc, ja era hora!

    ResponElimina
  4. Roger, vull ser el teu conillet d'índies!!! Però penja més cosetes, i deixa-les tastar de pas!

    ResponElimina
  5. mmm, donc fe de lu bo que és aquest pa de pessic!

    ResponElimina
  6. És boníssim! des de que vas penjar la recepta n'he fet vàries vegades, i sempre s'acaba tan ràpid... Felicitats Roger!

    Meripé

    ResponElimina