dissabte, 26 de març del 2011

Pa de motllo anglès - Victorian milk bread -


I continuem amb els pans! Aquesta és la tercera vegada que faig el Victorian milk bread i s'ha de reconèixer que és ben bo de fer. La recepta, l'he adaptada d'El libro del pan que ma mare em va regalar fa força anys per Sant Jordi (crec que ja no es troba a les llibreries). Com que amb això dels pans sóc un principiant, intento fer receptes senzilles. Amb el temps espero poder oferir-vos receptes amb llevat natural, masses mare, etc. Temps al temps, doncs!

Per fer aquesta recepta, volia posar en pràctica per primer cop la tècnica de pastament d'en Bertinet que vaig trobar al blocs Cuina per llaminers i Els fogons de la Bordeta (dos blocs de visita obligada!). Malgrat que en tenia moltes ganes, no ha pogut ser. La recepta original indica 300ml de llet (un 60% aproximat del pes total) i no ha calgut pastar-la a la Bertinet perquè no s'enganxava gens. És més, pensava que havia quedat massa seca. Per sort, no ha estat així i el pa ha quedat ben formós! No obstant això, la propera vegada hi posaré 350ml de llet (un 70% aproximadament) per poder posar en pràctica la tècnica. Si em surt bé, ja modificaré l'entrada.

Ingredients:
500 g de farina de força
15 g de llevat fresc
300 ml de llet
1 culleradeta de sucre
1 1/2 culleradeta de sal
1 ou batut + dues cullerades de llet per pintar el pa

Preparació:
Fiqueu la farina en un bol i i esmicoleu-hi el llevat bo i fregant-lo amb els dos palmells de les mans plens de farina. Va de meravella! Barregeu-ho bé per tota la farina. Afegiu-hi el sucre i la sal. Aboqueu-hi la llet i pasteu-ho bé durant 10 o 15 minuts. Us quedarà una massa densa. Deixeu-la llevar durant 45 minuts en un bol tapat amb un drap humit. Recordeu que les masses que han de fermentar no són amigues dels corrents d'aire. Quan hagi passat el temps, desinfleu-la amb els punys de les mans i deixeu-la llevar 45 minuts més fins que dobli el seu volum.

Aboqueu la massa sobre la superfície de treball ajudant-vos d'una rascleta per no malmetre la textura aconseguida. Col·loqueu la massa de tal manera que us quedi en forma de quadrat. Plegueu un dels costat llargs cap al centre de la massa i pressioneu lleument amb els dits. Feu el mateix amb l'altre costat del rectangle i pressioneu. El centre ha de ser la zona on s'uneixen. Plegueu-la sobre ella mateixa a fi que us quedi una barra de massa. Ja veureu que és molt bona d'ajuntar i d'agafar la forma que li donem.

Suqueu amb mantega un motllo i col·loqueu-hi la massa en forma d'essa. Deixeu-la llevar tapat durant una hora. Quan hagi doblat el volum, pinteu el pa curosament amb ou batut barrejat amb dues cullerades de llet. Fiqueu-ho al forn, que prèviament haureu escalfat, durant 45 minuts a 200ºC. El resultat és un pa de molla compacta i tendra, una crosta cruixent i un color preciós.

La cançó Neil Finn – She Will Have Her Way m'ha acompanyat mentre pastava. Bon profit!


Apunts lingüístics
Ja que parlem de pans, sabíeu que l'expressió "ésser pa i nous" és l'equivalent catalana del "ser pan comido" espanyol i del "it's a piece of cake" anglès?

5 comentaris:

  1. Nen, estàs imparable!!! Aquest pa també té una pinta espectacular!!

    ResponElimina
  2. Ohhh!!! Quina bona pinta!! L'hauré de provar, segur que és boníssim!!

    ResponElimina
  3. Hola te he conocido por La Cuina ...y me encuentro con una receta de pan que es lo que mas me gusta hacer ...te sigo y te invito a compartir mis recetas y blog ...saludos MARMI

    ResponElimina
  4. Hola,
    Doncs jo em trobo amb una de les coses que més m'agrada de fer, el pa! ha de ser molt saborós, així que en prenc nota! Salut!

    ResponElimina