diumenge, 8 de maig del 2011

Pa de sègol

  


Fa cosa d'un mes vaig assistir a una xerrada on un forner parlava sobre el pa que es ven avui (les famoses i baratíssimes baguettes -entre d'altres-). La veritat és que ja en sabia alguna cosa però d'ençà que vaig sentir tot allò que ja no compro ni menjo pa que no sigui fet meu o comprat en un forn artesà. Així doncs, m'he endinsat una miqueta al món dels pans i ara en faig cada setmana. 

Ingredients:

Per a la pasta mare:
125g de farina de força
15g de llevat fresc de forner
150ml d'aigua

Per a la pasta:
75g de farina de força
300g de farina de sègol (jo només l'he trobada integral i dóna molt bon resultat)
2 culleradetes de sal
250ml d'aigua

Preparació:
Per començar, en un bol mitjà, heu de fer una primera massa. Esmicoleu el llevat a l'aigua i deixeu-ho 5 minuts. Tot seguit, removeu-ho amb una cullera perquè es dissolgui el llevat i afegiu-hi la farina. Us quedarà una pasta espessa. Deixeu-la fermentar durant dues hores en un lloc sense corrents d'aire i tapeu el bol amb un drap humit. 

Un cop passades aquestes hores, barregeu les farines i la sal en un bol més gros. Feu-hi un forat al centre i aboqueu-hi la pasta mare i els 250ml d'aigua. Es formarà una pasta humida i molt enganxosa. En una superfície lleugerament enfarinada, pasteu-ho durant 10 minuts fins que obtingueu una massa homogènia. Deixeu-la reposar tapada en un bol gros durant una hora. 

Quan hagi llevat, doneu-li forma de pa rodó. Per fer-ho, aboqueu la massa als marbres enfarinats i porteu-ne les vores cap al mig bo i plegant-la sobre ella mateixa. 


Un cop ho hàgiu fet, capgireu el pa i col·loqueu-lo en una safata enfarinada. Deixeu-lo reposar 5 minuts. Empolseu-lo amb farina de blat i feu-hi talls de mig centímetre amb un ganivet afilat. No els feu gaire profunds perquè s'obren molt després. Deixeu-lo reposar tapat amb un drap durant una hora i mitja. Recordeu d'encendre el forn uns 20 minuts abans que hagi transcorregut aquest temps.


Enforneu el pa durant uns 35 minuts a 200ºC o fins que en donar-li cops a la base sentiu so de buit. Quan el tragueu, deixeu-lo refredar damunt d'una reixeta. El resultat és un pa d'uns tres quarts de quilo aproximadament amb una molla compacta i molt gustós. Embolicat amb un drap de cuina aguanta força dies. Bon pa i bon companatge!


13 comentaris:

  1. Quina delicia de pa de sègol. M'encanta i triga ré en fer-lo. El més dificil serà, crec comprar el sègol. Ja et diré.
    Petons,
    Esther
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Volia dir que no trigaré!!!! Estic de tarda de diumenge!
    Ho sento, noi!

    ResponElimina
  3. Hola,
    Amb la farina de sègol integral ha d'estar deliciós!! A mi m'agrada molt el pa de sègol, així que la recepta queda apuntada. Jo també fa molt que poc pa compro en els forns. Petons

    ResponElimina
  4. T´ha quedat molt esponjós aquest pa de sègol...vés a saber que porten els pans "tradicionals".

    ResponElimina
  5. Això de fer pa a casa crea addicció!!
    Haure d'aconseguir aquesta farina!!
    Et canvio la recepta del pa d'espelta per aquesta ;DD La faré segur, segur...quan trobi la farina!
    Petons,
    Paula

    ResponElimina
  6. Si algú necessita saber llocs per comprar-ne, jo en sé a Barcelona i a Lleida. No obstant això, per internet hi ha botigues en línia que en venen a preus raonables.

    Feu-ne i em dieu com us ha anat! :)

    ResponElimina
  7. Quin pa més gustós!! i quina grenya més xula li has fet!!! Bona setmana!

    ResponElimina
  8. Caram, quin pa! Fa temps que no en faig cap, de sègol... i això que tinc farina guardada!!!

    ResponElimina
  9. Ens encanta i molt el pa de sègol, i la forma que li has donat queda molt bonica :)
    Fer pa a casa crea adicció, eh? ;)
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  10. Aquest pa li encantaria a la meva mare. Em guardo la teva recepta per fer-li un dia. :p
    Petons!

    ResponElimina
  11. T'ha quedat fantàstic!! i el pa de sègol el trobo molt gustós i bo.

    ResponElimina
  12. Uaaaaaaaaala! Quin pa tan xulo! Veure'l és espectacular i tastar-lo encara ho deu ser més! Me l'apunto per al dia que m'atreveixi a fer pa sense panificadora.

    ResponElimina
  13. Molt interessant!! Ara seguiré investigant el teu blog, tan sols una pregunta: es pot congelar la massa del pa? i si és així, en quin moment es pot fer? És que així puc fer panets petits i utilitzar-los quant ho necessiti, que amb un nen petit temps, temps... no n'hi ha ;). Merci!
    Iris.

    ResponElimina