dijous, 12 de juliol del 2012

Pastís de crema amb fruita




Tot i que fa molta calor, haig de reconèixer que jo m'ho empasso tot! Tot i això, unes postres fredes i estiuenques sempre abelleixen en aquestes dates. L'altre dia vaig fer aquesta pastís (tartaleta en esp.) i va quedar prou bé. Us aconsello que la feu en dos dies diferents, un per a la crema i l'altre per a la base. Aquí teniu la recepta.

Ingredients:
Per a la base de pâte sucrée:
200g de farina
100g de mantega tallada a daus a temperatura ambient
50g de sucre llustre (jo el molc amb un molinet, perquè el que venen és un atracament)
2 rovells d'ou
1 culleradeta d'extracte de vainilla

Per a la crema:
500ml de llet
3 rovells d'ou
125g de sucre
45g de maicena
1 branqueta de canyella

Decoració:
2 plàtans
3 kiwis
fruites vermelles

Glaça:
3 cullerades de melmelada d'albercoc
2 cullerades de sucre
suc de mitja llimona

Preparació:
Per a la pasta ensucrada
Per començar, esfregueu la mantega amb la farina fins que la pasta sembli molles de pa. Quan ja la tingueu amb aquesta textura, afegiu-hi el sucre i barregeu-ho. Tot seguit, afegiu-hi els rovells d'ou i l'extracte de vainilla. Barregeu els ingredients fins que tingueu una pasta homogènia. Aquesta massa no l'heu de treballar, simplement heu de tenir tots els ingredients ben mesclats. A continuació, doneu-li forma de disc (amb uns 15cm de diàmatre ja està bé) i guardeu-la a la nevera embolicada amb film de plàstic uns 30 minuts.

Mentrestant, folreu el cul d'un motlle dentat (el meu té 25cm de diàmetre) amb paper de forn i les vores suqueu-les amb mantega. A continuació, quan ja hagi passat el temps, traieu la pasta del forn i amb ella folreu el motlle. No intenteu aplanar-la amb el corró per després passar-la al motllo perquè se us trencarà per totes bandes. És una massa molt esberladissa. Ho farem més fàcil. En comptes d'estirar-la, poseu el disc sobre el motllo i aplaneu la pasta fent pressió amb els dits fins que tingueu tota la base i les vores folrades. Si el motlle és com el meu, aprofiteu tota la massa, no volem que sigui gaire prima. Fiqueu-la al congelador tapada amb film de plàstic durant 15minuts. Podeu aprofitar per encendre el forn i que vagi escalfant-se a 190ºC. Traieu-la del congelador i punxeu-ne repetidament la base amb una forquilla per evitar que s'infli al forn. Coeu-la en blanc, com ja vaig fer a la recepta de les cassoletes de faves, durant 10 minuts. Tot seguit, traieu-la del forn, traieu-ne els fruits secs i torneu-la a posar al forn fins que estigui dauradeta (5-10 minuts o més, depèn del vostre forn). Quan la tragueu, pinteu la base amb clara d'ou batuda, així crearem una pel·lícula perquè la crema no estovi la base. Torneu-la a posar al forn apagat durant dos o tres minuts perquè s'assequi. Traieu-la un altre cop i deixeu-la refredar completament. 

Per a la crema
Poseu al foc 350ml de llet amb la branqueta de canyella. Mentre es va escalfant, separeu les clares dels rovells. Afegiu el sucre als rovells i bateu-ho fins que estigui lligat. Tot seguit, dissoleu la maicena amb els 150ml de llet restant (ha de ser freda de la nevera perquè es dissolgui bé) i afegiu-la a la barreja dels rovells. Remeneu-ho. Aneu en compte amb la llet perquè quan comença a bullir en surten bombolles i s'escampa per tot arreu. Quan arrenqui el bull, traieu-la del foc i, sense parar de remenar en cap moment, afegiu a poc a poc els rovells. Torneu-ho a posar a foc mínim i continueu remenant fins que estigui totalment espessa. Aparteu-ho i deixeu-la refredar uns minuts. Per tal que no se'ns faci una capa a la crema, la passarem a un bol gros i la taparem amb film de plàstic (no tapem el bol, sinó que el plàstic ha de tocar la superfície de la crema). Deixeu-ho refredar del tot i quan sigui freda, guardeu-la a la nevera fins que l'hàgiu de fer servir.

Per a la glaça
Per començar, prepareu la glaça tot bullint els ingredients durant 2 minuts. Coleu-ho i deixeu-ho refredar. 

Muntatge del pastís
Per començar, desemotlleu la base (si el vostre motlle no és d'aquests, aneu amb molt de compte de no trencar-la). Heu de muntar el pastís a sobre del suport amb el qual el servireu. Amb una batedora elèctrica, bateu la crema perquè no estigui tan compacta. Tot seguit, ompliu la base amb la crema fins que arribi a dalt de tot. Col·loqueu-hi la fruita de la manera que més us agradi i, amb un pinzell, pinteu la fruita amb la glaça perquè lluï. Guardeu el pastís a la nevera. Bon profit!






6 comentaris:

  1. Jo també sóc de les que encara que faci calor... baixa tot! i si és una cassoleta d'aquestes ja et dic que no duraria massa!! Només veure-la ja ho diu tot! una abraçada!!

    ResponElimina
  2. Són tan agraïdes!!! A mi tampoc em duraria massa. Quina frescor la crema amb la fruita, oi?

    ResponElimina
  3. que bona!!! I admet qualsevol de les fruites que tinguis a casa!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Per cert, per què no m'ajudes a trobar el núm 60? A tu, que ets forner, et serà fàcil!
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  5. Uaaaaaaaaaaaaaaala! I ja està tot dit. Llàstima que al plat, duri tan poc!

    ResponElimina
  6. M'encanten els pastissos de fruites i aquest té un aspecte deliciós.

    ResponElimina