dimarts, 12 de febrer del 2013

Quiche lorraine


I aquí tenim la quiche lorraine que vaig fer ahir! Ens la vam menjar amb el Romain per sopar amb una bona amanida. Gràcies a ell sé que en fràncic lorenès (el dialecte alemany que s'hi parla) la paraula quiche vol dir senzillament pastís. És un plat força fàcil de fer i ràpid, el podeu fer per sopar fins i tot fent la pasta vosaltres mateixos. 

Ingredients

Per a la pasta brisa
200g de farina
100g de mantega freda
4g de sal
50g d'aigua freda

Per a l'appareil à quiche
3 ous
300ml de nata
sal i pebre

Farciment
200g de cansalada a tires
1 porro
200g de formatge gruyère ratllat (o un altre que us agradi, en aquest cas hi vaig posar emmental)


Preparació
Per començar, haureu de fer la pasta brisa. Deixeu que la sal es dissolgui en l'aigua freda durant uns minuts. Mentrestant, en un bol gros, poseu-hi la farina i la mantega tallada a daus petits. Amb les dues mans aneu fregant la mantega amb la farina fins que tingueu una textura de molles de pa o de sorra (per això la pasta es diu brisa o sablée). Ens uns deu minuts com a màxim ho hauríeu de tenir amb aquesta textura. Quan tingueu tota aquesta sorra, afegiu-hi l'aigua de cop i barregeu-ho fins que obtingueu una bola compacta. No heu de pastar-ho, només volem tenir una bola homogènia. Tot seguit, amb els marbres lleugerament enfarinats, formeu un disc d'uns 15 centímetres, emboliqueu-lo amb film de plàstic i deixeu-lo en un lloc pla a la nevera durant mitja hora. 

Mentre deixeu que reposi, podeu podeu preparar la resta d'ingredients i no us oblideu de posar el forn a escalfar. En dues paelles diferents, coeu la cansalada i el porro, que haureu tallat prèviament. Bateu els ous amb la nata, la sal i el pebre i reserveu-ho. 

Tot seguit, suqueu amb mantega un motllo dentat desmuntable. Amb un corró i amb els marbres una mica enfarinats, esteneu la pasta fins que sigui més gran que el vostre motllo. Enrotlleu la pasta sobre el corró i desplegueu-la un altre cop a sobre del motllo. A continuació, folreu-lo amb la massa. No cal que talleu, de moment, les partes sobreres. Punxeu el fons del motllo amb una forquilla i ho haureu de fer coure en blanc durant 12 minuts a 190ºC. Poseu paper de forn a sobre la pasta i com a pes poseu-hi arròs o llegum secs tal com vaig fer ja a la recepta de les cassoletes de faves. Un cop ho tragueu del forn, talleu les parts sobreres bo i passant-hi un ganivet arran dels marges del motllo. Ho faig així perquè al forn, sempre s'encongeix una mica i, aleshores, no queda igualat. Traieu el paper amb l'arròs o els llegums secs i afegiu-hi gairebé tota la cansalada, el porro i el formatge. Un cop fet això, aboqueu-hi la barreja d'ous i, per damunt, acabeu de tirar-hi el que sobra dels ingredients. Enforneu-ho de 20 a 30 minuts a 180ºC. Bon profit!


4 comentaris:

  1. Quina pintassa! Jo sóc una fan de tot tipus de quiche però la Lorraine és la mare de totes, oi?

    ResponElimina
  2. Déu n'hi dó com pinte això! En lo teu permís, me l'apunto i la faig un dia d'esta setmana.

    Salut!!!

    sopancrosta.wordpress.com

    ResponElimina
  3. L´he menjada i era molt bona

    ResponElimina
  4. Té un aspecte fantàstic. A nosaltres ens agraden totes, totes, les quiches.

    ResponElimina