dilluns, 30 de desembre del 2013

Stollen



Aprofitant l'avinentesa, penjo la recepta de l'stollen que he estat fent en aquestes dates assenyalades. La família del Romain, d'origen alsacià, han estat molt agraïts de poder-ne menjar de casolà durant aquest Nadal. És força fàcil de fer i aguanta bé durant molts dies. Animeu-vos-hi!

Ingredients (per a 2 stollen grossos): 
500g de farina de força
100g de sucre
1 pessic de clau d'espècia
1 pessic de nou moscada
50g d'ametlla mòlta
200g de mantega a temperatura ambient
250ml de llet
60g de llevat de forner
Mitja cullerada d'extracte de vainilla
2 gotes d'extracte d'ametlla (si és que en teniu o en trobeu)
300g de panses
125g de barreja de fruites seques tallades a daus
200g de massapà 
3 o 4 cullerades de rom
sucre llustre i mantega per l'acabat final

Preparació:

Per començar, poseu en un bol les fruites seques i afegiu-hi 3 o 4 cullerades de rom i barregeu-ho fins que estiguin ben xopes. Deixeu-ho macerar 30 minuts.

Mentrestant, barregeu la farina, el sucre, les espècies i l'ametlla mòlta en un bol gros. A continuació, dissoleu el llevat en la llet (millor que sigui a temperatura ambient però si és freda no passa res). Feu-hi un forat al centre, com si fos un volcà, i aboqueu-hi la llet i la mantega tallada a trossets. Pasteu-ho sobre els marbres de la cuina fins que n'obtingueu una massa elàstica i llisa. En aquest moment, és hora d'incorporar-hi la fruita en dues o tres tandes. La ràtio de fruita per massa és molt alta però no hi patiu gaire, a poc a poc, aneu afegint-la fins que estigui tota incorporada. No hi poseu el rom que quedi. Quan ho tingueu tot ben lligat, deixeu que la pasta tovi durant 2 hores en un bol tapat amb un drap humit i lluny de corrents d'aire. 

Quan hagin passades aquestes dues hores, pasteu-ho una mica sobre els marbres i dividiu la pasta en dues peces del mateix pes. Aplaneu la massa en forma de rectangle amb un gruixut d'1.5cm a 2cm. En aquests moment és l'hora de posar-hi el massapà, si és que en voleu. Aplaneu-lo amb les mans mateix i poseu-ne al vostre gust a una de les vores de l'stollen en la seva llargada. Al primer que en vaig fer hi vaig posar una bona placa de massapà mentre que als altres l'he feta més primeta i així el gust hi és però és més dissimulat. Plegueu l'stollen sobre si mateix com si tingués una manteta. Jo deixo un bon espai, no el plego sobre si mateix del tot. N'hi ha que el pleguen per la meitat, vosaltres mateixos! El que sí que heu de tenir en compte és que el massapà ha d'estar tapat pel plec de massa. 

Per acabar amb l'elaboració, folreu amb paper de forn dues llaunes de forn i deixeu que els stollen tovin durant una horeta abans d'enfornar-los. Coeu-los a 180ºC fins que siguin rossos i quan els tragueu punxeu-los amb un escuradents. Si en surt net és que ja és ben cuit. Tot seguit, mentre l'stollen és calent, foneu un 50g de mantega i pinteu-l'hi. Empolseu-hi força sucre llustre per sobre. 

Aquest pa dolç alemany es menja fred i ja veureu que té una consistència molt densa. No cal que el tapeu per guardar-lo, el podeu deixar així mateix, sense bosses ni embalums ni res. Us aguantarà força dies. És deliciós! 

Lo Forner de Ponent us desitja Bon Nadal i Feliç Any Nou 2014!


3 comentaris:

  1. L´any que ve cau segur. Em pensava que era més laboriós de fer!

    ResponElimina
  2. que bo!!! i em pensava que costava més de fer, et copio la recepta!!

    PTNTS
    dolça

    ResponElimina