dissabte, 19 de febrer del 2011

Pastís de poma


Tard o d'hora havia d'arribar així que... heus ací el primer pastís de poma de blog! 

Per comptes de fer un bescuit amb poma, emprarem pasta brisa i en farem una cassoleta per ficar-hi la fruita. Aquesta recepta també és sueca i s'anomena äpplepaj

Ingredients:

Per a la pasta brisa:

200 g de farina

200 g de mantega o margarina a temperatura ambient (amb la margarina Artua queda molt bé)

1 culleradeta de sal

aigua freda

Per al farciment:

3 o 4 pomes grosses

170 g de sucre

4 cullerades de farina

2 cullerades de canyella mòlta

4 cullerades de mantega 


Preparació

Barregeu la farina, la sal i la mantega fins que la pasta sigui grumollosa. 


 

Afegiu-hi una cullerada d'aigua freda i treballeu-ho amb una forquilla. Si veieu que en falta més, afegiu-ne una segona cullerada. Treballeu-ho a damunt d'una taula enfarinada. Quan obtingueu una massa compacta, empolseu-la amb farina i deseu-la a la nevera durant dues hores. Convé que no treballeu gaire la massa.


Mentrestant, talleu les pomes a grills. No cal que siguin talls perfectes perquè no es veuran pas. Prepareu també la barreja de sucre, farina i canyella. 


Quan hagi passat les dues hores de repòs, traieu la massa de la nevera i partiu-la en dues parts iguals. Si l'heu feta amb mantega, notareu que la pasta és molt dura però no patiu, no passa res. Esteneu-ne una meitat fins que quedi prima (uns 5mm). Per folrar el motllo, us podeu ajudar del corró d'aquesta manera: enrotlleu-la al corró enfarinat per poder aixecar-la i després desenrotlleu-la a damunt del motllo. Folreu-lo bé i, un cop el tingueu a punt, punxeu-ne la base amb una forquilla perquè no hi quedi bombolles d'aire. Fixeu-vos que en aquesta ocasió he tallat la pasta arran. Us aconsello que no ho feu i que en deixeu una mica més perquè al forn s'encongeix una miqueta i no queda a la mateixa alçada. Poseu-ho al forn durant 10 minuts.


Traieu la pasta del forn. Farciu el pastís fent capes de la barreja de sucre i la poma. Heu de començar i acabar amb la mescla de sucre. Un cop el tinguem farcit del tot, repartiu la mantega per sobre del pastís. 


En aquest moment ja podeu preescalfar el forn a 200ºC. Tot seguit, esteneu l'altra meitat de massa i talleu-la a tires de dos centímetres amb un tallapastes serrat o amb un ganivet. Col·loqueu les primeres tires en forma horitzontal i tireu-ne la meitat cap enrere. Aleshores, col·loqueu-hi les línies verticals de la part dreta. Han d'anar passant per damunt i per davall de les tires horitzontals. Comenceu per sota i continueu per sobre i així seguidament fins arribar a l'altre extrem. Feu el mateix amb cada tira. Feu el mateix amb el costat esquerre del pastís. 


Ha de quedar així. Pinteu-lo amb ou batut i enforneu-lo de 30 a 40 minuts o fins que sigui dauradet. Vigileu que no se us cremi de dalt. Quan el tingueu cuit, traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar. Seria ideal que tinguéssiu un motllo de cassoletes desmuntable. Si no en teniu, com és el meu cas, serviu-lo directament des del motllo. Aquest pastís marida molt bé amb gelat de vainilla. Bon profit!!


I mentre faig el pastís, Norah Jones – Sunrise arrodoneix la vesprada culinària. 

5 comentaris:

  1. Neeeenn!!! Ja t'ho he dit pel Face, però em reitero: això té una pinta es-pec-ta-cular!!! A veure si en faig algun dia!! Nyamm!!
    Xavi

    ResponElimina
  2. Ei!!! jo també ja sóc seguidora teva!!

    ResponElimina
  3. Pa de pessic, anima't un dia! Humil, suau, clàssic... volem la teva recepta també! :)

    ResponElimina
  4. Hola maca, el pa de pessic és la primera recepta!!!! :p Però recordo provar-ne un fet teu que era boníssim!! I unes galetes de mantega amb vainilla que també eren boníssimes!! Records des de "casa teua"!

    ResponElimina
  5. M'apunto la recepta que té una pinta...

    ResponElimina