divendres, 15 d’abril del 2011

Cassoleta de faves a la catalana amb cruixent de cansalada


I aquí tenim la primera Recepta del 15 de Lo forner de Ponent! Haig de dir que estic molt content de participar-hi i que per a mi és un gran honor poder posar-hi el meu petit granet d'arena. El mes passat esperava amb candeletes l'ingredient d'aquest mes per poder rumiar amb temps què faria. Quan vaig veure que eren les faves em vaig desanimar una mica perquè vaig pensar: "què podria fer un forner amb faves"? Vaig intentar imaginar-me pans de faves (n'hi ha?), pastissets de faves (al Japó se'n fan amb una varietat vermella), brioixos de faves, faves muntades,... o eren comptades? Bé, la qüestió és que vaig pensar que no podria fer res. Tot d'una, però, se'm va ocórrer que potser seria bona idea presentar un plat tradicional amb alguna variació. Vaig pensar que com a aperitiu o com a tapa podria fer unes faves a la catalana en una cassoleta feta de pasta brisa. Dubtava molt que aquesta combinació pogués ser atractiva tant pel que fa a la mescla de gustos com pel que fa a la part visual. Tot i així, ens va agradar molt! Per fer-ne un tastet, n'hi ha més que prou i la combinació no es fa gens pesada. La idea de guarnir-ho amb cruixent de cansalada va ser de la Rosa, boníssima amiga i cuinera del dia a dia que innova i crea com ningú! El dia que es decideixi a fer el seu bloc podrem gaudir de les seues creacions! T'hi animo de tot cor, Rosa! 


Ingredients:
Per a les faves a la catalana
mig quilo de favetes 
cansalada
botifarra negra
una ceba
un all
menta
llorer
pebre negre 
pebre roig dolç
oli
sal
vi negre
anís 

Per a la pasta brisa
225 g de farina
110 g de mantega a temperatura ambient
1 pessic de sal
2-3 cullerades d'aigua

Preparació: 
Amb una mica d'oli d'oliva verge extra coeu una mica la cansalada tallada a tires. Quan sigui una mica cuita, afegiu-hi la ceba picada i deixeu que es cogui a foc lent una estona. Afegiu-hi l'all, les herbes i les espècies al vostre gust. Quan tingueu el sofregit a punt, afegiu-hi les favetes i la botifarra. Tot seguit, ruixeu-ho tot amb un gotet de vi negre, un raget d'anís i deixeu que faci xup-xup fins que el líquid hagi reduït. 

Per fer la pasta brisa, barregeu la farina, la sal i la mantega fins que obtingueu una pasta grumollosa. Afegiu-hi l'aigua. Amasseu-la fins que sigui homogènia i quan ho estigui pareu. Com que no és una massa de pa, no heu de pastar-ho més. Feu-ne una rodona grossa i plana amb les mans, emboliqueu-la amb film de plàstic i guardeu-la a la nevera una mitja hora. Això ens ajudarà a que es refredi ràpid i agafi consistència i també ens ajudarà a estirar-la. Quan hagi passat aquest temps, aplaneu la massa amb un corró i tot seguit talleu-ne rodones que siguin més grans que els motllos que fareu servir. Suqueu els motllos amb mantega i folreu-los amb la pasta. Com que l'interior de la cassoleta no s'ha de coure, el que haureu de fer és coure en blanc la pasta: amb paper d'alumini o paper de forn, folreu l'interior de les cassoletes i empleneu-les amb llegums secs. Guardeu els motllos preparats a la nevera durant mitja hora perquè la massa agafi consistència. Tot seguit, poseu el forn a escalfar.


Quan hagi passat aquesta estona, enforneu-les durant 10 minuts a 190º. Traieu les cassoletes del forn i traieu-ne els llegums secs. Torneu-ho a enfornar durant 15 minuts o fins que el fons de la cassoleta sigui ros i hagi pres consistència. Quan estiguin, deixeu-les refredar. 

Us recomano que munteu les cassoletes just abans de servir-les perquè així evitareu que la pasta s'estovi en contacte amb les favetes. Jo ho vaig deixar tot preparat el dia anterior i tot estava en perfectes condicions. Això sí, guardeu les cassoletes dins una llauna per tal que no es revinguin i continuïn sent cruixents. Per acabar, torreu tires de cansalada en una paella sense oli i guarniu les cassoletes. Bon profit!! I moltes gràcies als blocs Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta!

 

Apunts lingüístics
Segons el centre de terminologia www.termcat.cat, l'adaptació del francès tartelette és cassoleta i, essent-li fidel, utilitzo aquest terme i en faig difusió bo i contribuint a la normalització de la llengua en tots els seus aspectes.

9 comentaris:

  1. Hola, bon dia!
    Doncs després de rumiar molt, l'has encertat de ple. M'agrada molt la proposta. Original i el contrast de la cassoleta amb les faves ha de quedar boníssima. I quan la Rosa es decideixi a fer el bloc ja ens ho diràs que promet molt.. Una abraçada i bon cap de setmana!

    ResponElimina
  2. Guau, una cassoleta genial!! M'encanta!!
    Moltes gràcies per participar, ens fa molta il·lusió!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Ja veig que fa poquet que has començat el blog, així com jo (fa 2 setmanes). Jo no sabia ni què era això de la recepta del 15. Ho trobo molt interessant i les receptes que està deixant la gent són genials. Felicitats i a partir d'ara ja et penso seguir.

    ResponElimina
  4. Una aportació fantàstica per a la "recepta del 15". Una cassoleta ben bona i ben original. MOltíssimes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  5. Sandra i Marina, gràcies a vosaltres!! És una gran idea això que proposeu un ingredient cada mes, em va encantar!

    Eri, moltes gràcies pel teu comentari! Ara et faig una visita!

    Sílvia, gràcies a tu també i ara mateix em passejaré pel teu bloc! ;)

    ResponElimina
  6. Roger, quina tapeta més bona!! Una presentació molt xula!!! bon cap de setmana!

    ResponElimina
  7. Roger, m'ha agradat molt la teva proposta!!
    M'ha fet molta gràcia això de pa de faves, perquè no hi havia manera d'elegir una recepta i vaig pensar en fer un pa de faves!! No sé si n'hi ha, però vaig pensar si es fa pa amb pipes perquè no amb faves?? Al final em va venir una altra inspiració...
    Una abraçada!

    ResponElimina
  8. Repte superat i amb nota!!
    Ens quedem xafadejant aquest bloc tan xulo!

    ResponElimina
  9. mmmmmmmmmmmmmmmmmm!!! a Vilafranca volem que ens hi arribi alguna delicadesa d'aquestes teves!!


    Pd. però ja! xD

    ResponElimina