dijous, 21 de juny del 2012

Focaccia


La recepta que presento avui és la focaccia. La vaig fer fa cosa d'un mes perquè venien uns amics a sopar i trobo que va quedar molt bé. La recepta la vaig treure d'un programa de televisió britànic que es diu The Great British Bake Off. És un programa fantàstic. Hi ha diferent episodis i a cada episodi eliminen un concursant. Cada dia, la dificultat és més alta i, per exemple, el dia que van haver de fer la focaccia, molts concursants tenien números per anar-se'n perquè ho van fer malament. Per què? Perquè el pes de l'aigua comparat amb el de la farina és altíssim. Així s'aconsegueix un pa amb moltíssima esponjositat i una molla amb forats desiguals. La majoria dels concursants van trobar que a la pasta hi calia més farina i no van seguir la recepta que els van proporcionar tot creient que hi havia un error. Allà va la recepta!

Ingredients: 
250 g de farina blanca de força
1 culleradeta de sal normal
200 g d'aigua freda
21 g de llevat fresc (jo he fet servir 7 g de llevat de forner en pols, que és el mateix però sec)
1 cullerada d'oli d'oliva
fulles de romaní fresc
sal gruixuda
oli d'oliva de bona qualitat

Preparació: 
Poseu la farina i la sal barrejades en un bol gros i feu-hi un forat al centre com si fos un volcà. Al centre aboqueu-hi la cullerada d'oli d'oliva i 100g de l'aigua amb el llevat dissolt. Aneu pastant-ho bo i afegint-hi l'aigua restant a poc a poc, no la hi aboqueu tota de cop. Feu-ho només amb una mà i intentant que entri aire a la pasta. La massa serà molt molla i enganxosa. NO HI AFEGIU FARINA! Quan l'hàgiu pastat unas 5-10 minuts. Suqueu amb oli els marbres i aboqueu-hi la massa. Intenteu treballar-la només amb els dits de la mà plegant-la sobre ella mateixa. Quan cregueu que està ben treballada, deixeu-la reposar durant una 1h - 1h30' -fins que dobli el volum- en un bol sucat amb oli i tapat amb un drap. Recordeu de no exposar la massa a corrents d'aire. 

Mentrestant, folreu un motllo d'uns 20x50cm aprox amb paper de forn. És molt important que feu servir paper de forn en aquest cap perquè en ser una pasta molt humida, si només suqueu el motllo amb oli o mantega, se us enganxarà tot igualment. En canvi, amb el paper evitarem això. Quan la massa hagi doblat el volum, traslladeu-la al motllo i estireu-ne les puntes perquè arribi a tot arreu. Enfonseu els dits sobre la massa per donar-li el toc irregular de la focaccia. Deixeu-la reposar, tapada, una 1h o 1h30' més, fins que dobli el volum. Recordeu-vos de preescalfar el forn uns 20' abans no passi aquest temps. Abans d'enfornar la focaccia, tireu-hi per sobre el romaní, la sal gruixuda i l'oli d'oliva de qualitat. Jo també hi vaig posar algunes olives. S'hi pot posar el que vulguem. Ara amb una mica de compte de no trencar el volum, enfonseu-hi els dits de forma irregular. No us passeu de ditades o us baixarà la focaccia. 


Enforneu-la a 220ºC fins que estigui dauradeta (el temps depèn dels forns, aproximadament uns 15-20 minuts però si el forn té ventilador, potser menys i tot). Quan surti del forn, ruixeu-la una mica més amb oli d'oliva. És irresistible! Proveu de fer-la perquè val molt la pena. Us deixo el vídeo de la recepta que sortia al programa de televisió. http://www.youtube.com/watch?v=IJSS-bPhKvU 

Bon profit!!




4 comentaris:

  1. t'ha quedat fantàstica! a veure si un dia m'animo jo a fer-la, que la tinc a pendents ja fa moolt de temps! petons

    ResponElimina
  2. Ei, Roger!!! Veig que aprofites el temps per les illes, oi?? Quin programa més entretingut aviam si copien elformat i el fan per aqui... Jo sóc fan de les foccaccies. La teva es veu tendra.

    ResponElimina
  3. Hola,
    Espectacular!!!!!!!!!!!!!!! Bona Revetlla!

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina