dilluns, 2 de setembre del 2013

Llonguets





I allà va la recepta dels llonguets! Feia molt de temps que volia penjar-la per retre homenatge al panet català per excel·lència!

Ingredients (per a uns 8 llonguets d'aproximadament 110g):
100g de pasta fermentada 
500g de farina de força
250g d'aigua
1 cullerada d'oli d'oliva
10g de sal
5g de llevat de flequer

Pel que fa a la pasta fermentada o cap de feina, feu una pasta per a pa el dia abans i deixeu-la a la nevera 24 hores i ja la podreu fer servir per aquesta recepta i per altres. La que no feu servir, guardeu-la a la nevera fins un màxim de 3 dies. 

Preparació:
Pastat:
Per començar, barregeu la farina i la sal en un bol gros i feu-hi un clot enmig. Al centre, aboqueu-hi l'oli, la pasta fermentada i el llevat dissolt en l'aigua. Damunt dels marbres, funyiu bé fins que n'obtingueu una massa poc enganxosa i llisa. Deixeu que la pasta tovi durant 30 minuts dins del bol tapat amb un drap i on no hi hagi corrents d'aire. 

Plecs:
Un cop hagi passat la mitja hora, aboqueu la massa damunt dels marbres i bo i estirant les puntes, feu-ne un rectangle d'uns 35x20cm. A continuació fareu un plec doble: plegueu una de les vores cap al centre del rectangle i feu el mateix amb l'altra vora. Ara plegueu el rectangle sobre ell mateix un altre cop. Estirant-lo de les puntes i fent pressió sobre el centre, hauríeu de procurar allargar el rectangle de massa fins que faci un 50cm de llargària. Quan hàgiu fet això, fareu un plec simple però de manera horitzontal, com si fos una carta. Dividiu mentalment el rectangle de pasta en 3 parts i porteu la de la dreta sobre la del mig i la de l'esquerra sobre les altres dues. Tot seguit, feu lliscar el rectangle sobre els marbres per obtenir un cilindre de la pasta i que els plecs no es puguin veure. 

Format:
Talleu el rotlle de massa en 8 rodanxes. Col·loqueu cada rodanxa horitzonalment damunt d'una llauna amb paper de forn i deixeu que els panets tovin una hora. Preescalfeu el forn a 220ºC. Abans d'enfornar-los, feu-hi un tall al centre força profund però vigilant de no tallar el llonguet en 2 (a mesura que en feu trobareu la profunditat adequada perquè el tall que com déu mana). Enforneu els llonguets a 220ºC fins que siguin  una mica rossos, no han de quedar torrats. 

Bon profit!


2 comentaris:

  1. Uns panets tradicionals d'allò més bons! a veure si m'animo a fer-los i tinc els entrepans de tota la setmana ;)

    ResponElimina
  2. Avui en dia ja no se'n troba de llonguets amb el gustet d'abans1 aquest els he de provar, t'han quedat fantàstics!!

    ResponElimina