dimecres, 5 de gener del 2011

Tortell de Reis




Aquest any per fi, sí! Després d'alguns intents fallits ja tinc la recepta final del tortell de reis. Haig de dir que en un primer moment em feia una mica de por fer-lo perquè altres anys ja l'havia provat de fer i el resultat va ser nefast perquè la massa se m'assecava en pic el tortell era fred. Aquesta recepta és una barreja de receptes que he trobat per la xarxa i m'ha donat molt bon resultat. Allà va!

Ingredients:

Per a la massa mare:
75ml de llet tèbia (jo he fet servir una tasseta de cafè)
15g de llevat de forner
75g de farina de força

Per a la segona massa:
250g de farina de força + 50g (en total 300g)
70g de sucre
20g de llard
1 ou gros
150ml de llet (dues tassetes de cafè)
ratlladura de pell de llimona
un pessic de sal
un pessic de matafaluga mòlta
un pessic de canyella en pols
1 culleradeta d'aiguanaf


Preparació:

Comenceu amb la massa mare. Esmicoleu el llevat i desfeu-lo amb la llet tèbia. Vigileu que no sigui una mica massa calenta perquè "matareu" el llevat. Afegiu-hi la farina a poc a poc i aneu pastant-ho amb una cullera. Pot ser que us sobri farina, no passa res. Per tant, no la hi poseu tota de cop perquè potser no en necessita tanta i us quedarà estopenc. Deixeu-ho reposar en un lloc sense corrents d'aire durant uns 20 minuts.

Mentre la massa mare reposa per doblar el seu volum, començarem a preparar l'altra. Si no teniu una pastadora o una batedora amb barres amassadores, ho podeu fer a mà; és el mateix. En un bol gros, pasteu el sucre, la sal, el llard, la pell de llimona, la llet, l'ou, la farina -250g-, la matafaluga, la canyella i l'aiguanaf fins tenir una massa homogènia. Quan la tingueu feta i ben pastada, afegiu-hi la massa mare.


Continueu pastant fins que estiguin ben incorporades. Com que la massa sempre resulta una mica enganxosa, sempre preparo 50g més de farina a part que vaig afegint si és necessària. Normalment n'empro 25g i els que resten els utilitzo per treballar la massa quan li haig de donar forma de tortell. Per tant, no l'afegiu tota de cop.

Empolseu-vos de farina les mans i els marbres de la cuina i treballeu-hi la massa durant un minut. En principi, s'hauria d'enganxar relativament poc.

Doneu-li forma de tortell i deixeu-la reposar en un lloc sense corrents d'aire durant 2 hores. Com que ja no podrem tocar-lo, un cop reposat, millor que ja el deixeu preparat a la safata de forn (o bé sucada amb mantega o bé amb paper de forn per tal que no s'hi enganxi). Passades dues hores haurà duplicat el seu volum.Guarniu-la amb la fruita confitada que més us agradi i amb sucre.

Enforneu-ho a 175ºC durant 20 minuts. I aquí en teniu el resultat!! Sé que el tortell, normalment, es fa amb massapà. Però com que a un servidor no li agrada gaire el massapà, no n'hi he posat. Si ho volguéssim fer amb massapà seria més laboriós. Podríem fer-lo o aprofitar algun torró que tinguem d'aquestes festes. En comptes de donar-li forma de tortell, hauríem d'aplanar la pasta amb un corró i, en un dels cantons, posar-hi el massapà. Aleshores ho enrotllaríem i uniríem les dues puntes. Ja tindríem feta la forma de tortell i només caldria posar-hi la fruita i enfornar-lo. 

La fava i el rei, els podeu posar o dins la massa del brioix, o del massapà, o de la nata/crema/trufa. No us els oblideu!

Bon profit i bons reis!  





7 comentaris:

  1. la batedora és el regal de nadal? :-)

    ResponElimina
  2. un dels regals de Nadal...per haver estat tan bon jan :p heheheheeh

    ResponElimina
  3. In Pre Sionante!!!
    Ma trec lu barret.

    Desda Barcelona, with love...

    ResponElimina
  4. te una pinta bonissima!!! estas fet tot un pastisser!! xo en total cuantes hores de preparacio?

    ResponElimina
  5. unes tres horetes...però dos d'aquestes no cal que facis res!

    ResponElimina
  6. Té una pinta increïble! Però m'agradaria molt tastar-lo...:-) Ens veim ben ben aviat!

    ResponElimina
  7. Boníssim, en dono fe! Amb aquesta mateixa massa es podrien fer uns panets per berenar ben bons oi? nyam...
    Felicitats pel retorn del forner i que tingui un 2011 ple de satisfaccions ben dolces!
    Una abraçada

    ResponElimina